SANT JORDI 2010

La passada setmana del 23 d’abril i amb motiu de la festa de Sant Jordi, vam tornar a cel·lebrar la setmana cultural a l’escola.

Com ja comença a ser tradicional, entre altres activitats vam fer la setmana dels conte-contes per part de mares i pares de l’escola a la biblioteca i, com cada any, els nens i nenes estaven encantats.

Aprofitant la diversitat cultural que existeix a la nostra escola, vam poder escoltar contes catalans, francesos, mallorquins, argentins, àrabs, holandesos, xinesos…..

Com a novetat, i gràcies a la iniciativa de la Imma i el Moumouni (pares de la Salma de P5) que participen en la ONG Burkinafaso També, vam poder comptar amb una actuació molt especial.

El mateix dia 23, durant la cel·lebració dels jocs florals, vam tenir una demostració comparativa de “ LA FESTA DE LA TRADICIÓ ESCRITA A CATALUNYA VERS LA TRADICIÓ ORAL A L’AFRICA

A l’Africa són grans narradors. La història, la cultura i el coneixement dels pobles passa de pares a fills mitjançant la paraula, la música, el teatre i la dansa. Existeix fins i tot una ètnia, ELS GRIOTS, que substitueixen els llibres, la ràdio i la televisió, i són els encarregats de mantenir vives les històries dels avantpassats amb contes i cançons.
Els relats s’acompanyen amb instruments de percusió com ; el TAMA, el DJEMBÉ, el DUM DUM o el BALAFON, i de corda com la KORA. Encara avui, els griots són els vigilants de que la cultura oral no es perdi.

Aquest dia, 23 d’abril, que es cel.lebra el dia de la literatura a Catalunya, ens van voler explicar que en d’altres cultures, com l’Africana, l’expresió oral substitueix a l’escrita a l’hora d’educar. Són dues maneres diferents de transmetre’s sentiments, valors i coneixements, igual de vàlides i interessants de conèixer.

Aquest espectacle tenia com 3 parts:

1- LA PARAULA
Vam poder escoltarem el poema “Afrique mon afrique”, del poeta DAVID LEON MANDESSI DIOP, I la cançó AFRICA, que parlen de la història del continent, en especial de l’exclavitud que va patir i de l’amor dels africans per la seva terra.

2- EL TEATRE BALLAT: les històries representades serveixen per transmetre conclusions moralitzants. En aquest cas, vam poder veure la història de dos adolescents que van al bosc a buscar fusta. Són egoistes i no volen compartir. Finalment, se n’adonen que es millor pels dos ser solidaris.

3- LA MÚSICA I LA DANSA: Totes les festes i cel.lebracions estan marcades per la música. A travès d’ella es manifesta l’alegria, la tristor, l’esperança… La música és present a totes les cerimònies, naixements, casaments, funerals, festes de collita….… A l’Àfrica, tot sóna a música

I amb aquest ritme trepidant va acabar l’espectacle, amb tots els nens i nenes ballant al ritme dels timbals.

Si voleu veure algunes fotos, només heu de fer click aquí:

Festa de Sant Jordi 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.