lluita

Les “AMPA/AFA en Lluita” denunciem les retallades encobertes a centres amb alta complexitat

#StopRetalladesEducació

Famílies de centres afectats per la baixada de la classificació del seu nivell de complexitat denunciem la retallada de recursos associada a la seva nova classificació.

Per això, convoquem a tothom aquest dijous 23 de setembre a les 10h a concentrar-nos davant tots els Serveis Territorials del Departament d’Educació per fer una entrada de dos preguntes en els seus registres i denunciar aquestes retallades encobertes.

Problemàtica provocada pel Departament:

El mes de maig passat el Departament d’Educació va decidir baixar la catalogació de la complexitat d’un número significatiu de centres educatius de tota Catalunya.

Les famílies, amb el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa denuncien la retallada encoberta de plantilla i recursos anteriorment destinats a aquests centres amb un alt nombre de població vulnerable.

Aquesta retallada afecta greument la vida escolar i va en contra de la igualtat d’oportunitats per tots els infants i joves de Catalunya.

És el resultat d’una nova catalogació de la complexitat dels centres educatius.

El Departament d’Educació basa la seva decisió en dades de l’any 2018/2019, que no reflecteixen la realitat educativa i socioeconòmica dels centres en el context actual d’emergència social.

A conseqüència de la COVID-19 s’ha empitjorat molt la situació socioeconòmica de moltes famílies i ha augmentat fortament la quantitat de l’alumnat vulnerable, tal com demostra l’augment de la pobresa de les dades publicades del 2020 per IDESCAT el juliol d’aquest any.

Retallar recursos en aquest moment…

…és desatendre les recomanacions del Síndic de Greuges del Maig 2020, plasmades en el seu Informe “Els centres educatius d’elevada complexitat davant la crisi derivada de la Covid-19”.

És cert que amb aquests dades s’han detectat nous centres que compleixen els criteris per rebre la classificació de centres d’elevada complexitat i que gràcies a la nova tipificació rebran més recursos.

Les “AMPA/AFA en Lluita” cel.lebrem que s’hagi detectat i es vulgui compensar la nova complexitat d’aquests centres. Òbviament tenim un alt nivell de famílies vulnerables des del curs 2018/2019 i la situació d’aquestes famílies segurament ha empitjorat en els darrers dos anys amb la pandèmia.

Ara bé, el grup d’AMPA/AFA en Lluita considerem que la destinació de recursos a aquests centres no ha d’anar en detriment dels centres que comptaven amb ells fins ara.

Considerem inadmissible la baixada de complexitat d’un bon grapat de centres sense tenir en compte la seva realitat actual després de dos cursos escolars en pandèmia.

En resposta a les reivindicacions de la Comunitat Educativa, a finals del curs 2020-21 el Conseller d’Educació, Josep G. Cambray, va anunciar que pel curs 2020-21 assignarà “suport extra” als centres afectats per la retallada.

No obstant, aquests recursos no equilibren la pèrdua de recursos humans i econòmics causada per la nova classificació. Són recursos improvisats que no són suficients ni duradors.

La Comunitat educativa no està d’acord ni amb la decisió inicial del departament ni amb les mesures improvisades de final del curs
2020-21.

Per això les famílies reclamem:

  1. UNA MORATÒRIA de MÍNIM DOS ANYS de les baixades de
    complexitat: posposar la decisió de la baixada de complexitat dels centres i mantenir els que han pujat de complexitat amb el canvi de classificació.
  2. REVISIÓ DELS CRITERIS DE CLASSIFICACIÓ de la complexitat i
    l’assignació de recursos tenint en compte la població vulnerable real.
  3. PARTICIPACIÓ DE LES FAMÍLIES I TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA: en la revisió dels criteris de classificació de la complexitat i l’assignació de recursos.
  4. MÉS TRANSPARÈNCIA en el procés de classificació de complexitat dels centres educatius i en la dotació de recursos.
  5. TEMPS PER LA PLANIFICACIÓ i REFLEXIÓ CONJUNTA. El Departament ha avisat a les direccions dels centres uns dies abans del procés de planificació del curs 2021-2022. Això va en detriment dels projectes educatius. Cal avisar amb antelació i obrir la possibilitat de diàleg.

Preguntes per entrar en els registres dels ST el 23 de setembre

Com el Departament preveu respondre de manera escaient, suficient i equitativa a les necessitats actuals dels centres en matèria de complexitat, partint d’una classificació realitzada amb les dades d’anàlisi i avaluació corresponents al curs 2018-2019?

Quines actuacions preveu per a evitar i/o corregir incongruències i desajustos?

Amb el nou decret d’admissions entenem que hi ha molta més precisió de la composició social dels centres i es coneix amb més detall l’alumnat vulnerable i el que requereix necessitats educatives especials (NESE A, B i C).

Quina és la composició real i actualitzada dels centres que
han variat de complexitat?

S’adequa la reducció de plantilla a aquesta composició?

Quines mesures es preveuen per garantir que així sigui?

AMPA/AFA en Lluita
Amb el suport d’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), FAPAES (Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya) i el MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa)

lluita

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.